Basit Usule geçmek isteyen esnaflarımızın, 01.05.2023 tarihinden itibaren ilgili vergi dairesine yazılı bir dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir.

 

 Değerli Esnafımız Basit Usule geçmek isteyen esnaflarımızın, 01.05.2023 tarihinden itibaren ilgili vergi dairesine yazılı bir dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir. 

       Maliye Bakanlığı tarafından esnafın Basit Usul Beyannamelerinin sisteme girilebilmesi ve muhasebe işlemlerinin yapılabilmesi için Odamıza Şifre verilmiş ve Odamız yetkilendirilmiştir.

      Vergi dairesine başvurularınızın onaylanmasının ardından odamıza müracaat ederek muhasebe işlemlerinizin odamız tarafından takip edilmesini sağlayabileceğinizi duyurur hayırlı işler dileriz.

 

 

 

 

Genel Şartlar 1. Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz. Ölüm halinde, iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmaz.),

2. İşyeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması halinde emsal kira bedeli, kiralanmış olması halinde yıllık kira bedeli toplamının; • Büyükşehir belediye sınırları içinde 2022 takvim yılı için 16.000 TL’yi aşmaması, (2023 takvim yılı için 35.000 TL) • Diğer yerlerde 2022 takvim yılı için 10.000 TL’yi aşmaması, (2023 takvim yılı için 22.000 TL) gerekmektedir.

3. Ticari, zirai veya mesleki faaliyetler dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisine tabi olmamak. Yukarıdaki 2 ve 3 numaralı bent hükümleri öteden beri işe devam edenlerde takvim yılı başındaki, yeniden işe başlayanlarda ise işe başlama tarihindeki duruma göre uygulanır. 2022 yılı tutarları 317 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2023 yılı tutarları ise 323 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile belirlenmiştir. Bu kapsamda; 2023 yılı için belirtilen genel şartlardan herhangi birini sağlamayan kazançları basit usulde tespit edilen mükellefler, 2024 yılında gerçek usule tabi olacaktır.

 

 

 

 

 

 

x

Anadolu Yakası Pazarcılar Odası