Tarihçemiz

Oda Kuruluş Tarihi : 30 EYLÜL 1965
Oda ‘nın Kurucu Başkanı : Ziya YILMAZER
Oda’nın Kuruluş Yeri : Maltepe / İSTANBUL
Odamız 30.09.1965 yılında Maltepe’de Ziya YILMAZER başkalığında Hamit DEMİRALP ,M. Ali BEŞE , Dursun YÜREK ve Selahattin ERTARK yönetiminde kuruldu .
İlk kongresini 08 NİSAN 1966 tarihinde yaptı . Yönetim Kurulu Başkalığı’na Hamit DEMURALP getirildi . 12 Ağustos 1966 tarihine kadar görevde kalan Hamit DEMİRALP , bu tarihten sonra görevini M.Ali BEŞE ‘ye bıraktı . 27 Haziran 1968 tarihinde yapılan olağan kongrede aday olan Ömer HEPŞEN başkanlığa getirildi . 10 ŞUBAT 1972 yılında Reşat ERSOY ve yönetimi görevi devralarak 1976 ‘ya kadar bu görevi sürdürdü .24 Şubat 1976 tarihinde Yusuf YANGİR ve ekibi görevi devralarak 03 Mart 1978 ‘e kadar bu görevi devam ettirdi . Bu tarihten itibaren iki aylık süreyle 15 Mayıs 1978 ‘e kadar Sebahat ÇELİKGÖVDE Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürdü . 15 Mayıs 1978’den itibaren tekrar görevi devralan Yusuf YANGİR 10 Ocak 1979 tarihinde yapılan olağan kongrede yerini Samet YOLCU ve ekibine devretti . Samet YOLCU ve ekibi görevi 1 yıllık süreçten sonra 12 1980 İhtilali dolayısıyla Oda’nın faaliyeti geçici olarak durduruldu . 1983 yılına kadar yürütülemeyen faaliyet bu tarihte M.Emin AKBULUT ‘un kayyum olarak sıkı yönetimden davranmasıyla devam etti . 1984 yılında yapılan olağan kongrede M.Emin AKBULUT başkan seçildi . Fakat görevi Kerim ÇEVİK ‘e devretti . Kerim ÇEVİK’in de özel sebeplerden dolayı bırakmasıyla , o dönemdeki mevzuat gereği yönetim kurulu kararı ile göreve Hurşit AYDIN getirildi . 1984 yılında 07.02.2010 yılına kadar görevde kalan Hurşit AYDIN ve ekibi 26 yıllık görev süresinden sonra 07.02.2010 tarihinde yapılan olağan kongrede görevi Memet Emin YARAR ve ekibine devretmet zorunda kaldı . Memet Emin YARAR ve ekibi bu tarihten itibaren gecesini gündüzüne katarak bu görevi yürütmektedir.
Başkanımız Memet Emin YARAR ve ekibinin ;
Göreve geldiğinde yaptığı çalışmalar ;
• Pazarlarımızın % 95 ‘inin cadde , sokak ve mahalle aralarında kurulmasından ötürü oluşan görüntü ve çevre kirliliğini önlemek amacıyla başta Kadıköy İlçesi’ne bağlı bulunan pazarlarımız olmak üzere birçok Semt Pazarımızda günlük çöp poşeti dağıtarak , bu çöplerin esnafımızın sağduyulu yaklaşımı neticesine belediye zabıta memurları ve oda denetim sonucu , dağıtılan çöp poşetlerine itina ile toplanması sağlandı .
• Sabah ve akşam saatlerinde bu cadde ve sokak üzerinde oturan vatandaşlarımızın ses gürültü ve akşam eve dönüş saatinde çok fazla rahatsız olmamaları sebebiyle pazarcı esnafımızın belirlenen saat uygulamalarına riayet etmeleri konusunda sürekli uyarılarda bulunarak bu uygulamayı esnafımızın ve buralarda oturan vatandaşlarımızın menfaatine olacak şekilde belediyenin pazardaki görevlileri ile birlikte istenilen düzeye getirildi .
• Görevi devraldığımızda özellikle Kadıköy başta olmak üzere birçok ilçede kurulan Semt Pazarlarımızda pazarcı esnafımızın tezgah açtığı cadde – sokak üzerinde oturan çevre halkının kapısına , penceresine , duvarına , ağacına v.s , kurdukları çadırların iplerini bağlamamaları ve bu vatandaşlarımızı rahatsız etmemeleri için çok düzensiz bir şekilde yürütülen ve bu sebeple büyük rahatsızlıklara yol açan demir , direk sistemi sorunsuz bir hale getirilerek , bu rahatsızlık ortadan kaldırıldı.
• Pazarlarımızdaki emniyetin daha iyi sağlanabilmesi , pazarcı esnafımızın ve alışveriş yapan vatandaşlarımızın kendini güvende hissetmesi ve hırsızlık olaylarının önüne geçilmesi için Emniyet Müdürlüğünden yapılan talep doğrultusunda Güven Timlerin özverili çalışma yürütmelerine gerekli destek sağlandı.
• Semt Pazarlarımızın esnafımızın sattıkları ürünlerini alışveriş yapan müşterilerimizin fiyatlarını daha kolay ve rahat görebilecekleri şekilde Odamızın antetli etiketleri ücretsiz dağıtılarak bu sorunu da ortadan kaldırdık .
• Pazaryerlerinde karışıklığa ve kargaşaya meydan vermemek için her yıl ön ve ara çizgilerin yenilenmesi için belediyelerle istişare halinde çalışmalar yapıldı .
• Daha önceleri pazarların gelişi güzel uzatılarak büyümesi ve bu vesileyle hem büyük sorunlara yol açması , hem de mevcut esnafın iş potansiyelini düşürmesinden dolayı pazarların uzatılmasını engellemek için tüm ilçe belediyeleri ile görüşmeler yapıldı. Bu sayede pazarlarımızın mevcut haliyle sabit tutularak büyümesi engellendi.
• Pazı pazarlarda pazarcı esnafımızın kamyon ve kamyonetlerini sorun yaratan sokak ve caddelere bırakmamaları konusunda Odamızda çalışan görevliler vasıtasıyla bu problem büyük ölçüde çözüme kavuşturuldu.
• Göreve geldiğimizde Odamıza ait olan 1 araca , 4 adet servis, 1 makam , 3 direk taşıma aracı alınarak toplam 8 araç esnafımızın da katkılarıyla Odamıza kazandırıldı ve esnafımızın hizmetine sunuldu .
• Pazarcı esnafımızın da katkılarıyla Elazığ Depremi’ne 1 kamyon , Van Depremine 1 kamyon olmak üzere bizzat görevlendiğimiz yönetimde bulanan arkadaşlarımız vasıtasıyla 2 araç ihtiyaç sahiplerine dağıtımı yapılacak şekilde afet bölgelerine ulaştırıldı ve dağıtımı yapıldı.
• Somali ‘de açlığın ve kuraklığın vurduğu , insanlık dramının yaşandığı bölge halkına esnafımızın ve yönetimimizin katkılarıyla Devletimizin açtığı banka hesabımıza para yardımında bulundu .
• Odamıza ait olan Maltepe ve Kadıköy Rasimpaşa Mahallesindeki dairelerin kullanışlı olmaması ve esnafımızın geliş – gidişinde zorluk yaşatmasından dolayı bu iki dairenin kiraya vererek Kadıköy Yeni Salı Pazarı Meyve – Sebze girişinin karşısında bulunan Konak İş Merkezi içerisinde 5 adet ofis şeklinde odası bulunan ayrıca park alanı olan esnafımızın rahatlıkla gelip- gidebileceği daireyi kiralayarak buraya taşınıldı . Böylelikle esnafımıza daha rahat hizmet verme imkanı sağlanmış oldu .
Saygılarımla ..

Memet Emin YARAR